40’lı Yaşlar
40’lı yaşlar, kendinizi kariyerinize ve ailenize kaptırabileceğiniz ve kendi sağlığınızı ihmal edebileceğiniz yaştır. Ancak kolesterol, tansiyon, kan şekeri, diş kontrolleri, cilt ve cinsel sağlık kontrolleri, belki de 20-30 yaş üzerinde dikkat edilmesi gereken zamanlar 40 yaşında başlar ve özellikle aşağıdaki başlıklar şu alanları içerir: 40’lı yaşlarda kontrol edilmelidir.
- a) Göz
Glokom, tedavisi olmayan körlüğün en önemli nedenlerinden biridir. Ancak erken teşhis ve uygun tedavi ile kontrol altına alınabilir ve göze zarar verilmesi önlenebilir. Ayrıca diyabet, göz sağlığını olumsuz etkileyen ve kontrol altına alınması gereken bir diğer tıbbi durumdur.
- b) Meme muayenesi
Göğüslerinizi tanımak önemlidir. Bu, göğüslerinizde meydana gelebilecek herhangi bir anormalliği tespit etmenizi kolaylaştıracaktır. Meme büyüklüğündeki, sıkılığındaki ve algılanan kitledeki değişiklikler meme kanserinin habercisidir ve özellikle 40 yaş üstü kadınlarda serviks kanserinden sonra en sık görülen meme kanseri türüdür. Bu nedenle 40 yaş üstü tüm kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri önerilir.
- c) Tip 2 diyabet
Özellikle 40-49 yaş arası kişilerde sık görülen tip 2 diyabet, kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi sağlık sorunlarına neden oluyor.
- d) Prostatın kontrolü
Prostat sorunları 40 yaş üstü erkeklerde en sık görülen sağlık sorunudur. Gece iki defadan fazla idrara çıkmada sorun yaşıyorsanız veya idrara çıkmada zorluk çekiyorsanız doktorunuza başvurmalısınız ve erken teşhis ve kontrol edilemeyen bazı prostat sorunları prostat kanserine yol açmaktadır.
Prostat kanseri rutin taramalarla tespit edilemeyen ve bu nedenle ilerleyene kadar tespit edilemeyen sinsi bir kanser türüdür. Bu durumda, yaşam için yüksek bir risk taşır. Ailesinde prostat kanseri öyküsü olan kişilerin hastalıkla başa çıkabilmek için 40 yaşında düzenli kontrolleri yaptırmaları zorunludur.
50’li Yaşlar
50 yaşında, gözlerinizi, tansiyonunuzu, kolesterol ve kan şekerinizi, dişlerinizi ve cildinizi düzenli olarak izlemelisiniz. Bununla birlikte, ek testler gereklidir, ancak bunlarla sınırlı değildir.
- a) Meme kontrolü ve mamografi
Göğüslerinizi tanımak önemlidir. Bu, göğüslerinizde olabilecek herhangi bir anormalliği tespit etmenizi kolaylaştıracaktır. Meme büyüklüğündeki, sıkılığındaki ve algılanan kitledeki değişiklikler meme kanserinin habercisidir ve özellikle 40 yaş üstü kadınlarda serviks kanserinden sonra en sık görülen meme kanseri türüdür. Bu nedenle 40 yaş üstü tüm kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri önerilir.
- b) Kemik yoğunluğu taraması
Yaşlandıkça, kemikler kalsiyum ve minerallerde yetersiz kalır ve daha kırılgan hale gelir. Kemik Yoğunluğu Taraması, çok düşük radyasyon seviyeleriyle kemik mineral yoğunluğunu ağrısız bir şekilde kontrol eder. 45 yaşın üzerindeki kadınlarda osteoporoz adı verilen bir kemik erimesi bozukluğu yaygındır. Ailesinde osteoporoz öyküsü olan kişiler, 45 yaşından önce kemik taramasına başlamalıdır. Osteoporoz kadınlarda daha yaygın olmasına rağmen, 60 yaş üstü erkekleri de etkiler.
- c) Gizli kan için dışkı analizi (dışkı analizi)
50 yaşın üzerindeki kişilerin bağırsak kanseri geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bağırsak kanserini kontrol etmek için dışkıda gizli kan (dışkı) testi yapılır. Pozitif dışkı testi, bağırsak kanseri riskinin yüksek olduğunu gösterir ve nihai sonuç kolonoskopi ile belirlenir.
- d) İşitme testi
İşitme sorunları yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sağlık sorunlarıdır. İşitme sorunları kulak enfeksiyonu nedeniyle geçici olabilir veya kalıcı bir sağlık sorunu haline gelebilir. Bir KBB uzmanı tarafından gerçekleştirilen bir dizi test, işitme sorununun nedenini belirleyebilir.