Arı Sokmasında İlk Yardım Önerisi

Published by: 0

arı sokması, arı sokmasında yapılması gerekenler, arı sokmasında neler yapılır
  • Arı sokmasında yapılması gereken ilk şey arının bulunduğu bölgeden uzaklaşmalı çünkü arılar tehlike hissettiklerinde diğer arıları çağıran bir koku yaymaktadırlar. Diğer arılarla uğraşmak istemiyorsanız hemen oradan ayrılınız. Arı sokmasında ikinci adım ise arının soktuğu yerde hala iğnesi duruyorsa bu iğnenin çıkarılması gerekir. İğnenin deriye daha fazla girmesini engellemek için tırnak ucuyla ya da cımbızla çıkarılabilir. İğnenin ciltte uzun süre kalması vücudun verdiği reaksiyonu şiddetlendirir ve şişlik artar.
  • Arı sokmasında ilk zamanda yaşadığınız acı geçtikten sonra önemli olan bir kaç gün boyunca devam edecek şişliğin hafiflemesini sağlıyor. Bunun için bir torba içine bir kaç tane buz koyup kompres yapınız. Soğuk kompres gerek acının daha çabuk geçmesini gerekse de şişliğin daha az olmasını sağlamaktadır. Buzun minimum 20 dakika şişen bölge üzerinde kalması gerekiyor. Ağrınız fazlaysa reçetesiz satılan ağrı kesicilerden kullanılabilir.arı sokması, arı sokmasında yapılması gerekenler, arı sokmasında neler yapılır
  • İlerleyen saatlerde ortaya çıkacak olan kaşıntıyı hafifletmek için diş macunu kullanınız. Soğuk kompresten sonra arının soktuğu bölgeyi peçeteyle kurutun ve parmağınızın ucuyla bir miktar diş macunu sürünüz. Diş macunu 15 dakika içinde kaşıntıyı alır.
  • Kaşıntı için bal da kullanmalısınız. Balı yaraya sürdükten sonra 30 dakika kadar bekletilmelidir. Bal hem şişliğin hem de kaşıntının hafiflemesine yardımcı oluyor.
  • Arı sokmasında kaşıntı ile şişlik arı zehrinin vücutta yarattığı tepkime nedeniyle olmaktadır. Aynı alerjilerde olduğu gibi antihisamin merhemler bu tepkimenin daha az olmasını sağlıyor. Eczaneden antihistamin krem alarak bölgeye sürüp 30 dakika bekleterek kaşıntıyı azaltmanız mümkündür.

Sokulan Kişinin Arı Alerjisi Bulunuyorsa;

Bazı kişilerin vücutları arı alerjisi nedeniyle arı sokmasına aşırı tepki vermektedir. Bu ciddi bir durumdur ve alerji belirtileri yakından takip edilerek gerekirse bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir. Arı sokması sonrası yaşanan yüz şişmesi karın ağrısı, mide bulantısı, zihin karışıklığı, baş dönmesi, çarpıntı, gözlerin kararması, kaşıntı, dudakların şişmesi ile nefes darlığı arı alerjisi belirtileri arasında yer alıyor. Bu belirtilerden biri veya bir kaçını bir arada görürseniz kişinin şoka girmemesi için bir hastaneye götürmeniz ya da ambulans aramanız gerekir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir