Bebekler ayda kac kilo almali Bebekler Ayda Kaç Kilo AlmalıBebekler doğdukları günden itibaren kilo almaya başlarlar. Yani bebek dünyaya geldiğinde kaç kilo doğduğu önemli değildir. Önemli olan doğduktan sonra ne kadar kilo aldığıdır.
Burada bilinmesi gereken bir başka durum daha vardır. Bebekler dünyaya geldikten sonra 1-2 hafta içinde belirgin bir şekilde kilo kaybetmeye başlarlar. Bu tamamen normal bir durumdur, çünkü bebek beslenme alışkanlığını değiştirmiş ve anne sütü ile beslenme alışkanlığı kazanmaya başlamıştır.
Bebek anne karnındayken plasentadan hazır beslenerek gelişir, fakat bu durum doğumdan sonra değişir, çünkü bebek artık kendi çabasıyla beslenmek zorundadır. Memeye alışma süresi de her bebeğe göre değişir, fakat genellikle bu zaman alan bir süreçtir. Dolayısıyla memeye alışması geciken bir bebekte kilo kaybının olması normal bir durumdur. Annelerin bu süreçte endişelenmemeleri ve bebeklerini sık aralıklarla emzirmeleri gerekmektedir. Çünkü bu durum geçici ve normal bir süreçtir.
Bebeklerde görülen kilo kaybı oranı doğum kilosunun ortalama %10’u kadardır. Yani 3 yada 3,5 kilo olarak doğan bir bebek 1-2 haftanın sonunda 300 – 400 gr. kaybedebilir.
Bebekler ayda kaç kilo almalı?
Bebekler dünyaya geldikleri ilk haftalarda yaklaşık olarak 180 – 250 gr. alırlar. Zaman ilerledikçe bebeğin kilosu da artacaktır ve bebeğiniz 6 aylık olduğunda doğduğunda sahip olduğu kilonun 2 katı ağırlığa sahip olacaktır. Bu oranlar üzerinde az da olsa değişiklik uygulanabilir. Bebek 6 aylık olduktan sonra kilo alma hızında belirgin bir yavaşlama olacak ve bu aydan itibaren daha az kilo almaya başlayacaktır.
Erken doğan bebeklerde bu durum normal doğan bebeklere göre daha farklıdır. Erken doğan yani prematüre bebeklerde kilo alma durumu, normal bebekler gibi düzenli değildir. Erken doğan bebekler için belirlenmiş 2 tane yaş vardır. Bunlardan biri doğum tarihleri olan gerçek yaş, diğeri ise “dengelenmiş yani düzeltilmiş” yaştır.
Son olarak bu durumdan da biraz bahsedecek olursak, dört hafta erken doğan bir bebek, doğumdan sonraki ilk on haftalık periyotta düzeltilmiş yaşı dört haftalık olacaktır. Yani zamanında doğan dört haftalık bebekler gibi işlem görecektir. Erken doğan bebeklerin yeterli seviyede kilo almaması durumunda doktor tavsiyesi ile birlikte özel mama kullanılabilir.