Bebeklerde Emekleme Dönemi

Published by: 0

bebeklerde emekleme, emekleme dönemi, bebeklerin emeklemesi

Bebekler genel anlamda 6-9. Aylar arasında ellerini ve dizlerini kullanmak suretiyle bir noktadan bir noktaya gitmeyi emekleyerek başarmaya başlamaktadır. Kimi bebeklerse bu süreci es geçerek önce sıralayıp sonra yürür kimisi ise poposunun üstünde kayarak ilerler. Anneler bebekleri söz konusu olduğunda çok titiz ve evhamlı olabildiği için bebekleri emeklemediğinde de çok endişelenebilirler. Ancak, bu durumda hiçbir sıkıntı yoktur, bu durum bebeğin tercihi ile alakalıdır. Herhangi bir becerisinin gelişmemiş olmasıyla alakası yoktur. Buna ek olarak, emekleme dönemi çocuğun dış dünyaya kendi özgür iradesiyle dokunabildiği, onunla etkileşebildiği yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul edilir. Bunun nedeni ise, bebeğin artık kendi kararı doğrultusunda istediği yere gidip orada ilgisini çeken bir nesneyi inceleme imkanını kazanmış olmasıdır. Artık annesinin ya da diğer aile büyüklerinin verdikleriyle yetinmez, etrafta dolaşarak ilgisini çeken her şeyi kendisi için bir oyuncak haline getirebilir.bebeklerde emekleme, emekleme dönemi, bebeklerin emeklemesi

Emekleme Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Emekleme döneminde bebeğin kendi başına bir yerlere ulaşabiliyor olması ve yoğun merak duygusu birlikte bir takım aksilik veya kazaları da meydana getirebilir. Bu nedenle, bebek emeklemeye başladıktan itibaren evde çok köklü olmamakla birlikte ufak çaplı bir değişime gidilmelidir. Bebeğe zararlı olabilecek her türü eşyanın onun ulaşamayacağı yüksek yerlere kaldırılması, evde merdiven varsa muhakkak önlem alınması, elektrik prizleri ve elektronik aletler için önlem alınması emekleme döneminde dikkat edilmesi gerekenler arasında ilk sıralarda yerini alır. Bebeğin güvenliği ve sağlığı her şeyden daha önemlidir, fakat bu durumu abartarak evdeki tüm ligi çekici şeyleri ortadan kaldırmak, sırf çocuk hiçbir şeyi karıştıramasın diye oldukça sade bir ortam oluşturmak çocuğun gelişimini negatif şekilde etkileyecektir. Unutulmamalıdır ki, çocuk ne kadar fazla uyaranla etkileşim halinde olursa gelişimi o ölçüde iyi yönde etkilenecektir. Bu nedenle, kontrolcü ve korumacı olmayı abartmadan bebeğin güvenli olması sağlanmalıdır.

Bebeğin emekleme dönemi hem bebek için hem de aile fertleri için oldukça eğlenceli bir süreçtir. Bu dönemde bebeğinize kısa hedefler koyarak o hedefe doğru hızla emeklemesini istemeniz ve hedefleri değiştirerek onu bir miktar zorlamanız hem eğlenceli hem de motor becerilerini geliştirici bir aktivite olacaktır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir