Bu yazımızda bel kaymasının ne olduğunu tanımlayacak ve bel kaymasına karşı ne tür önlemler alınabilir ve bel kayması nasıl önlenebilir bunu tartışacağız. Bel omurları, belirli bir hizada dururlar. Sağlıklı bir insanın bel omurlarına bakıldığında, ya da bel omurları üzerinde parmaklar gezdirildiğinde bir üst omurdan bir alt omura geçilirken öyle çok ta fazla bir hiza farkı olmadığı görülür. Bel kayması ise, herhangi bir omurun, bir üstündeki veya bir altındaki omura göre farklı bir hizada durmasına denilir.
Doktor, kişide bel kayması olduğunu EMAR çektirerek veya hareketli grafik te denilen ve hastaya çeşitli hareketler yaptırılarak çekilen grafikleri inceleyerek te ortaya çıkarabilir.
Bel Kaymasının Sebepleri Nelerdir?
Bel kayması çok farklı sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir, ancak en çok görülen bel kayması sebebi, yaşlılık nedeniyle kemiklerde baş gösteren deformasyondur. Bazı kişilerde doğuştan gelen bir bel kayması olabileceği gibi, herhangi bir kaza, düşme veya darbe sonrasında da bel kayması oluşabilir. Tümörler ve sporcu yaralanmaları sonucunda da bel kayması oluşabilir.
Bel Kaymasının Bel Fıtığından Farkı Nedir?
Bel kayması ile bel fıtığı birbirinden çok ayrı iki hastalıktır. Bel kayması, yukarıda da bahsettiğimiz gibi omurların aynı hizada durmaması iken, bel fıtığı, bu omurlar arasındaki disklerde oluşan kaymadır. Bu iki hastalık ta birbirinden farklı olduğundan belirtileri de birbirinden farklıdır.
Bel Kaymasına Ait Belirtiler Nelerdir?
Bel kaymasının en çok görülen belirtilerinden ilki, yolda normal yürünürken bacaklara aniden ağrı girmesi ve bu yüzden kişinin kendisini durmak zorunda hissetmesidir. Biraz dinlendikten sonra kişi yürümeye rahat bir şekilde devam edebilir. Açıkçası bu durum, daha çok belde oluşan kanal daralmasının bir sonucudur ancak kanal daralması da bel kaymasının sonucunda ortaya çıkar.
Bel Kaymasının diğer belirtileri ise, ayakta uzun süre kalındığında bacaklara inen ağrılar ve yanmalardır. Geceleri ise bacakta kramplar ve tutulmalar görülebilir.
Bel kaymasının ilerlemiş vakalarında ise cinsel performansta bir azalma oluşabilir. Halk arasında düşük ayak olarak ta isimlendirilen ayak felci görülebilir. İdrar tutamama gibi durumlar da görülebilir.
Bel Kaymasının Tedavisi Nasıldır?
Bel kayması iki çeşittir. İlki hareket eden bel kaymasıdır. Hareket eden bel kayması kesinlikle tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Ancak hareket etmeyen bir bel kayması var ise tedavi edilmek zorunda değildir. Ancak hareket eden bel kayması tedavi edilmediğinde çok kötü durumlar ortaya çıkabilir. Bel kayması olan kişiyi evden dışarıya bile çıkamayacak hale getirebilir.
Bel kaymasının tedavisine ise öncelikle bel kaymasının izlenmesi ve eğer hafif bir bel kayması söz konusu ise ağrı kesiciler ve antienflamatuar ilcalar verilir. Eğer biraz ileri bir vaka ise fizik tedavi yapılır. Eğer hastalık, fiziksel tedaviye olumlu yanıt verirse ameliyata gerek kalmamaktadır. Ancak fizik tedaviye yanıt alınamayan durumlarda doktor ameliyat edilmeyi tavsiye eder.
Bel Kayması Ameliyatının Riski Var mıdır?
Teknolojideki son yenilikler ile birlikte artık bel kayması ameliyatının riskleri tamamen ortadan kaldırılmıştır. Bel kayması ameliyatından 12 saat sonra hasta ayağa kaldırılabilir ve hatta taburcu bile edilebilir.