Bu günlerde minik kalplere müdahale edilerek bebek sağlığı düzeltilebilir. Ancak ameliyatın küçük ya da büyük olmasına bakılmaksızın çocuğun bu sürece hazırlıklı olması gerekir.
Ameliyattan önce
Ameliyat, birçok ebeveynin çocukları için endişelendiği bir karardır. Ancak kalp anormalliği olan çocuğunuz pediatrik kalp uzmanları ve kalp damar cerrahları tarafından değerlendirilir. Böylelikle verilen karar çocuğunuzun ameliyat sonrası tamamen yeni ve sağlıklı bir hayat yaşayacağı anlamına gelir.
Peki operasyona hazırlanmak için ne yapılıyor?
İlk hazırlıklar
Genellikle çocuğunuz ameliyattan kısa bir süre önce hastaneye kaldırılır. Ortalama hastanede kalış süresi 5 ila 10 gündür. Bu süre belirli koşullar altında uzatılabilir.
Çocuğunuzun ameliyattan önce olabildiğince sağlıklı olması son derece önemlidir. Çocuğunuzun ateşi, öksürüğü veya soğuk algınlığı varsa, çocuk kardiyoloğunuzu veya kalp cerrahınızı bilgilendirmelisiniz. Uzmanlar durumu değerlendirebilir ve operasyonu birkaç gün ertelemeye karar verebilir.
Genel muayeneler
Ameliyattan önce çocuğunuz karaciğer, böbrek ve kan pıhtılaşma faktörleri açısından test edilir.
Bir çocuk doktoru tarafından genel bir muayene ve bir diş hekimi tarafından bir diş muayenesi, ameliyat sırasında veya sonrasında sorunlara neden olabilecek olası bir enfeksiyon odağını belirlemek ve gerekirse tedavi etmek için yapılır.
Hasta Koordinatörü, çocuğunuzun ameliyata hazır olup olmadığı ve gerekli cerrahi malzemeler açısından değerlendirmenize yardımcı olur.
Operasyonlar kan nakli gerektirebilir.
Kalp ameliyatı sırasında kan nakli gereklidir. Gerekli kan miktarı operasyona bağlıdır. Tipik olarak, açık kalp ameliyatı 2-4 ünite kan ve 1-2 ünite kapalı kalp ameliyatı gerektirebilir. Kan örnekleri AIDS, hepatit (B ve C) ve her türlü bulaşıcı hastalık için dikkatlice taranır.
Ömür
Yoğun bakımdan ayrıldıktan sonra çocuğunuz bir çocuk kliniğine gönderilir. Burası çocuğunuzun bakımında önemli bir rol oynayabileceğiniz yerdir. Oda, genellikle öksürme ve nefes alma egzersizlerini içeren nefes terapisi kullanır. Böylece akciğerler ve solunum yolu ile ilgili sorunları önlemeye çalışırlar. Bir süre sonra çocuğunuz daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duyacaktır.
Çocuğunuzu iyileşme sürecinde şu şekilde destekleyebilirsiniz:
Çocuğunuzu yatağa doğru yönlendirirken, iki elinizi kavrayın ve onu yukarı kaldırarak sırtının ve başının arkasından destekleyin. Cerrahi kesiği gerecek hareketler yapmayın. Çocuğunuzu daha aktif olmaya ve doktor tavsiyesine göre odada dolaşmaya teşvik edin. Bebeğiniz için drenaj tüpleri ve serum takılabilir. Bu durum, bir hemşire gözetiminde çocuğunuzu koltukta oturup hareket ettirmenizi engellemez.
Bebeğinize dokunmadan önce ellerinizi yıkayın. Göğüs yarasını ve tedavi ekipmanını izlerken bebeği kucaklayabilir ve tutabilirsiniz. Uzun süre içeride kalarak ziyaretçilerin odadaki havayı kirletmesini ve bebeğinizi öpmesini önlemelisiniz. Hijyenik açıdan yiyecek, içecek, giyecek ve sipariş dışarıda bırakılmamalıdır.
Ameliyattan sonra, su tutulmasını önlemek için çocuğunuza tuzsuz bir diyet verilebilir. Diüretikler (diüretikler), antibiyotikler veya digoksin gibi ilaçlar reçete edilebilir. Sağlık ekibinin önerdiği şekilde çocuğunuzun beslenmesini ve ilacını koruyabilirsiniz.
Bazı çocukların ameliyat sonucunda birkaç gün sonra ateşi yükselebilir. Ateş devam ederse, doktorunuz çocuğunuzun nedenini ve nasıl tedavi edeceğini belirlemek için birden fazla test isteyebilir. Çocuğunuza test sırasında manevi destek sağlayabilirsiniz.
Çalışma süreci
Kalp ameliyatları alanında uzman doktor, teknisyen ve hemşirelerden oluşan bir ekip tarafından yapılmaktadır. Cerrah operasyona konsantre olurken, diğerleri hastanın kan dolaşımını, solumasını ve diğer hayati işlevlerini sağlayan cihazlarla ilgilenir.
Hasta Koordinatörü, çocuğunuzu ameliyata hazır olma durumu ve gerekli cerrahi hazırlıklar açısından değerlendirmenize rehberlik eder ve yardımcı olur.
Açık kalp ameliyatı
Bu operasyonlarda kalp-akciğer makinesi kullanılmaktadır. Bu cihaz, kanı oksijenle doyurmanıza ve vücuda pompalamanıza izin vererek akciğerleri ve kalbi etkisiz hale getirir. Böylece kalp güvenli bir şekilde durdurulabilir ve kalp açılıp eski haline getirilebilir. Bu yöntemle cerrah, kalbin içini ve kalp kusurunu rahatlıkla görebilir ve düzeltebilir.
Operasyonun sonunda kalp yeniden çalıştırılır ve pompa kapatılır. Kalp ve akciğerler normal pompalama ve oksijenleme işlevlerine geri döner. Bazı açık kalp ameliyatları, hipotermi adı verilen bir teknik kullanılarak ameliyat gerektirebilir. Hipotermi tekniğinde çocuğun vücut ısısının düşmesi nedeniyle kan akışı yavaşlar hatta durur ve kalp güvenli bir şekilde eski haline döner.
Kapalı kalp ameliyatı
Bazı ameliyatlar kardiyopulmoner pompa kullanılmadan yapılabilir ve bu ameliyatlara “kapalı kalp ameliyatı” denir.
Minivan İnvaziv Kalp Cerrahisi
Bazı kalp anormalliklerinde göğsü çok küçük bir açıklıktan sokarak bazı özel aletler ve video kameralar ile kalp ameliyatı yapılabilir. Minimal invaziv kalp ameliyatları olarak adlandırılan bu ameliyatlarda yara izi daha küçük ve belirsizdir ve iyileşme daha hızlıdır. Ancak bu tür ameliyatlar tüm kalp anormallikleri için uygun olmayabilir. Özellikle tam iyileşmeye yol açan ameliyatlarda hastaların ileride tek şikayeti “ameliyat izi” ve buna bağlı estetik ve psikolojik sorunlar olabilir. Küçük açıklarla yapılan operasyonlarda bu sorun en az hissedilir.
Bebeğinize takılan yoğun bakım cihazları ve tüpleri konusunda endişelenmeyin. İhtiyacınız olan ve yaygın olarak kullandığınız tüm ekipman budur. Artık ihtiyaç kalmadığında tüm bu ekipman çocuğunuzdan kademeli olarak kaldırılır.
Aşağıdakileri bu özel cihazlara örnek olarak sıralayabiliriz
Solunum cihazı (vantilatör)
Trakeaya bağlı bir solunum tüpü (endotrakeal tüp)
Ek oksijen sağlamak için oksijen maskesi
Ameliyat sırasında göğüste biriken kan ve sıvıları boşaltmak için yerleştirilen drenaj tüpleri (drenler).
Kan, serum ve ilaç bağışı ile intravenöz uygulamalar
Burundan sokulan ve mideye ulaşan nazogastrik bir kateter; örneğin, kalp atış hızı ve kan basıncını izlemek için takılan elektrotlar ve kablolar.
Dikkat
Yukarıdakilerin tümü, çocuğunuzun ameliyat sonrası yoğun bakım ünitesinde izlenmesini sağlamak için gereklidir. Sağlık endişeleri nedeniyle çocuğunuzun yoğun bakım ünitesine girmeniz istenmiyor. Ancak, durumu hakkında düzenli olarak bilgilendirilirsiniz. Ertesi gün çocuğunuz hakkında telefonla veya yoğun bakım kapısında bir yoğun bakım görevlisi ile yüz yüze konuşarak bilgi alabilirsiniz.
Yetkisiz kişilerin çocuğunuza bulaşmasını önlemek için YBÜ ziyaretleri sınırlıdır. Yoğun bakıma uzatılması durumunda, doktorun uygun görmesi halinde aile üyesi çocuğu ziyaret etmek için özel kıyafetler giyebilir.
Yoğun bakımda bebek sakinleştirilirken uykulu hissedebilirsiniz. Yoğun bakım ekibi, ameliyat sonrası çocuğunuz için kullanılması gereken özel uygulamalar konusunda sizi bilgilendirecektir.
Kullanılan ilaçlarla çocuğa uygulanan işlemlerden rahatsızlık ve ağrı
Hissetme yoluna girer.
Eve ne zaman dönebilir?
Çocuğunuz ameliyattan kısa bir süre sonra kendini daha iyi hissediyor ve hastaneden ayrılmaya hazır. Taburcu edilmeden önce ameliyatınızın sonuçlarını kontrol etmek için bazı testler yaptırabilirsiniz.
Çocuğunuz kendini daha iyi hissettiğinde ve doktorunuz çocuğunuzun iyileştiğinden memnun olduğunda eve dönebilirsiniz. Artık çocuğunuzun kalbi, akranları gibi normal bir şekilde büyüyecek ve gelişecektir.
Evde yapılacak şeyler
Doktor randevu gününüze kadar size söylenenleri aynen takip edin. Çocuğunuzun doktor tavsiyesi doğrultusunda fiziksel olarak aktif olmasına yardımcı olun.
Taburcu olduktan sonra evde aldığınız ilaçları çocuğunuza dikkatle vermelisiniz. İlaç isimleri ve süreleri ile karışıklığı önlemek için, ilacınızı buzdolabı gibi her zaman görünür olacak bir yere planlayın.
Evde duş alabilirsiniz, ancak cerrahi bir yarayı iyileştirmek için uzun süre sabun kullanmayın. Bunun için banyoya sabunlu su dökmeyiniz, duş sırasında ameliyat yarasına bastırmayınız ve sabun uygulamayınız. Çok sıcak veya soğuk su kullanmayın.
Çocuğunuzun seveceği yemekler hazırlayın. İyileşme için iyi beslenme şarttır. Çok yağlı, tuzlu veya şekerli yiyecekler servis etmeyin. Çorba ve bebek maması gibi yumuşak ve kolay sindirilebilen yiyecekleri seçin.
Çocuğunuzun yanında sigara içmeyin ve onu sigara içilen alanlardan uzak tutun.
1 ay boyunca bebeğinizin göğsünü zorlayan hareketleri sınırlayın veya ağırlıkları kaldırın.
Ateş, solunum sıkıntısı, vücutta ödem (ödem) veya herhangi bir büyük değişiklik için doktorunuzun belirttiği şekilde hastaneyi aradığınızdan emin olun. Acil bir durumda acil servise gidebilirsiniz.
Yoğun bakım süresi
Ameliyattan sonra çocuğunuz yoğun bakıma gönderilir. Burada özel olarak eğitilmiş doktorlar, hemşireler ve teknisyenler günün her saati çalışıyor.
Çocuğunuzun yoğun bakımdaki tüm yaşamsal fonksiyonları bilgisayarlı elektronik cihazlarla izlenir. Pediatrik kalp ameliyatı sonrası yoğun bakım ünitelerinde ECMO ve kardiyak pompa destek sistemleri bulundurulmalıdır.
Bebeğinize takılan yoğun bakım cihazları ve tüpleri konusunda endişelenmeyin. İhtiyacınız olan ve yaygın olarak kullandığınız tüm ekipman budur. Artık ihtiyaç kalmadığında tüm bu ekipman çocuğunuzdan kademeli olarak kaldırılır.
Aşağıdakileri bu özel cihazlara örnek olarak sıralayabiliriz
Solunum cihazı (vantilatör)
Trakeaya bağlı bir solunum tüpü (endotrakeal tüp)
Ek oksijen sağlamak için oksijen maskesi
Ameliyat sırasında göğüste biriken kan ve sıvıları boşaltmak için yerleştirilen drenaj tüpleri (drenler).
Kan, serum ve ilaç bağışı ile intravenöz uygulamalar
Burundan sokulan ve mideye ulaşan nazogastrik bir kateter; örneğin, kalp atış hızı ve kan basıncını izlemek için takılan elektrotlar ve kablolar.