Çocuklarda İmplant Tedavisi

Published by: 0

implant tedavisi, çocuklara implant yapımı, çocukluk çağında implant tedavisi

Gelişim evresini henüz tamamlamamış olan çocuklarda implant tedavisi yapılmıyor. Koruyucu diş hekimliğinin esas konusu olan çocuklarda ağız ve diş sağlığı, dönemsel olarak sıfır ile üç yaş arasında süt diş dizini ve on iki yaşına kadar devam eden karma diş dizisi olarak çocuğun gelişim evresini oluşturan iki dönem şeklinde biliniyor. Bu evrede süt dişi hastalıklarının ihmal edilmemesi gerekiyor.implant tedavisi, çocuklara implant yapımı, çocukluk çağında implant tedavisi

Çocuklarda tüm süt dişleri çıktığı anda doktor kontrolüne gereksinim vardır. Daimi dişlere nazaran daha çok organik yapıda bulunan süt dişleri aynı zamanda çürüğe de daha çok davetiye çıkarmaktadır. Çocuklar genelde hafif ağrı veren süt dişlerdeki ağrıyı ancak ilerleyen şiddet sonrasında fark ederler, bu da geç kalma riskini artırabilir. Bakım konusunda da erişkinler kadar hassasiyet göstermeyen çocuklarda beslenme alışkanlığı da çürük vakasının hızlanmasında rol oynar. Diğer yandan çocuğun el becerisi ve yetişkinlerden edindiği ağız ve diş bakımı bu noktada önemlidir.

Diş çürüğü bugün henüz tamamen önlenecek bir rahatsızlık değildir. Ancak çürüğe karşı direnç sağlayacak çalışmalar mevcuttur; bunlar, fissür örtücüler, flour uygulaması ve doğru diş fırçalamaktır.

Çocuklar ağız yapılarına uygun büyüklükte olan diş fırçalarını kullanmalıdır. Naylon kıllardan üretilmiş yumuşak diş fırçalarını tercih etmek gerekir. Diğer yandan diş macununu tadını seven çocuklarda yutma alışkanlığı da görülür, bu nedenle üç yaşından küçük çocukların diş fırçası ile diş bakımı önerilmez.

Çocuğa diş fırçalamayı özendirmek için anne ve baba tarafından özendirilecek diş fırçalama tekniği benimsetilmelidir. Ayrıca bir kaç renk çeşidi diş fırçası ve yine bir kaç değişik çeşitte diş macunu da çocuğun ilgisini çekecektir.

Diğer yandan çok sık rastlanılan bir rahatsızlık olan diş gıcırtdatma çocuğun dişlerinde aşınmaya neden olacaktır. Stress, takıntı, agresiflik ve mizaç bu rahatsızlığın yaşanmasına neden olabilir. Tedavide ise öncelikle psikolojik destek alınmalı, başarısızlık durumunda gece yatarken gece plağı kullandırmalıdır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir