Disleksi öğrenme güçlüğü olarak bilinen bir rahatsızlıktır, kişinin normal bir zeka düzeyinde olsa bile konuşma, okuma ve yazma becerilerinde sorun yaşamasına neden olan özel bir öğrenme bozukluğudur.
Disleksisi olan bir kişi konuşma seslerini tanıtsa bile, onların harflerle veya kelimelerle olan ilişkisini anlamaları zordur. Genellikle bir okuma bozukluğu olarak ortaya çıkan disleksi, dikkat ve hafızayı da etkileyebilir ve beynin konuşmayı işleyen alanlarını da etkileyebilir.
Disleksi olan kişiler normal zekaya sahiptir ve genellikle görme sorunları yoktur. Disleksi durumu olan çocukların birçoğunda, özel ders veya özel eğitim programları ile okulda başarıya ulaşılabilir. Duygusal destek, disleksinin üstesinden gelme sürecinde çok önemli bir rol oynar.
Disleksi için özel bir tedavi olmamakla birlikte, erken teşhis ve müdahale en iyi sonucu verir. Bununla birlikte, bazı durumlarda, disleksi yıllarca teşhis edilmez ve yetişkinliğe kadar fark edilmez, ancak disleksi için yardım ve destek aramak için asla çok geç değildir.
Disleksi Türleri Nelerdir?
Disleksi belirtileri yaşa ve kişiye göre değişebilir. Küçük çocuklar konuşma gecikmeleri, yeni kelimeleri hatırlamada zorluk ve oyun oynarken problemler gibi durumlarla karşılaşabilirler. Disleksik belirtiler genellikle çocuklar okula gittiğinde daha belirgin hale gelir.
6 farklı disleksi türü vardır. Bunlar;
Fonolojik disleksi: Bu tür disleksi olan kişiler, belirli kelimeleri telaffuz etmekte güçlük çekebilir. Bu tür dislekside, görsel bilgiyi işleme problemi işitselden daha belirgindir.
Yüzeysel disleksi: Bu, kelimeleri tanımada ve hecelemede güçlük çeken bir türdür.
Görsel disleksi: Görme sorunları (fiziksel nedenlerle) veya bozulmuş bilgi işleme (bilişsel / nörolojik nedenlerle) nedeniyle okuma güçlüğü.
Birincil disleksi: En yaygın disleksi türü. Bu, beynin sol tarafında (serebral korteks) yaşla değişmeyen fonksiyonel bir bozukluktur.
İkincil (gelişen) disleksi: İkincil disleksi, fetal gelişimin erken aşamalarında beyin gelişimi ile ilgili problemlerden kaynaklanır. Gelişimsel disleksi, çocuk büyüdükçe azalabilir.
Travmatik disleksi: Yaralanma veya hastalıktan kaynaklanan beyin hasarına bağlı olarak yetişkinlerde veya çocuklarda gelişir.
Disleksi ne zaman ortaya çıkar?
Disleksinin en erken belirtileri çocukluk döneminde gelişir. Bu özellikle 1-2 yaşında çocuklar ses çıkarmayı öğrendiklerinde olur. Bununla birlikte, konuşma gecikmesi olan her kişi disleksi değildir. Okuma sorunları veya disleksi öyküsü olan ailelerin çocukları da yakından izlenmelidir.
Aileler disleksik bir çocukla ne yapmalıdır?
Çocuklarının disleksi olduğunu öğrenen aileler, doğal olarak ona yardım etmek için ellerinden geleni yapmak isteyeceklerdir. Disleksisi olan insanlara yardım etmenin en iyi yollarından biri, öğrenme güçlükleri hakkında olabildiğince çok şey öğrenmektir. Disleksi hakkında aileler ne kadar bilgili olurlarsa sevdiklerine o kadar faydalı olabilirler.
Disleksi hakkında öğrendiğiniz her şey, daha bilinçli seçimler yapmanıza yardımcı olabilir. Çocuğunuz için en iyi öğrenme planını oluşturabilirsiniz. Planlı öğretim, öğrenmeyi kolaylaştıracak ve aynı zamanda sınıftaki arkadaşlarla iletişim kurmayı kolaylaştıracaktır.
Çocuğunuzun öğrenmesini desteklemek için, disleksi olan öğrenciler için özel olarak tasarlanmış okulları araştırabilir ve bu yönde eğitim görmelerini sağlayabilirsiniz. Çocuğunuzun okulda aldığı eğitime ek olarak, eğitim ve evdeki ilgi alanları da çocuğunuzun hayatını kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
Disleksik bir çocuğun diğer çocukların kolayca öğrendikleri şeyleri de aynı şekilde öğrenmesi çok zordur. Bu zorlu süreçte hem okulda hem de evde desteğiniz ve sabrınız çok önemlidir. Bu zorlu süreçte çocuğunuza sevgi, destek ve sabırla yaklaşmanız gerekecek.