Hamilelikte Beslenme

Published by: 0

hamileyken beslenme, hamile kadınlarda beslenme, hamilelikte beslenme nasıl olmalı

Anne adayları gebelikte neler yemeli? Neler yememeli? Hangi şeyler yasaklar listesinde? İşte artık iki can taşıyan anne adayları için tüm bu soruların cevapları..

Normal bir insan günlük beslenmesinde 2000 kalori almak durumundadır. Gebelikte ise bu rakam 2000 kaloriden 2300 kaloriye çıkar. Yani anne adayları sağlıklı bir gebelik için artık normalden 300 kalori daha fazla almak durumunda kalırlar.hamileyken beslenme, hamile kadınlarda beslenme, hamilelikte beslenme nasıl olmalı

Besinler proteinler, yağlar ve karbonhidratlar olarak üç temel bölüme ayrılır. Anne adayları tek taraflı beslenmeden uzak durarak, protein, karbonhidrat ve yağ içeren besinlerin yanı sıra vitamin ve mineral açısından da zengin olan yiyecekleri tercih etmelidirler. Folik asit vitaminini ve demir takviyelerini düzenli olarak almaları gerekmektedir. Demiri hamileliğinin her günü alırken folik asit vitaminini ilk aylarda kullanmalıdır. Gebelikte ortalama 12 kilo alınmalıdır.

Normal insanlarda olduğu gibi gebelerde de her şeyin aşırısından kaçınmak gereklidir. Aşırı yağ hamilelikte iyi değildir. Vücudun ihtiyacı ve bebeğin ihtiyacı göz önüne alınarak beslenme önerilir. Et ürünleri, yumurta, süt, sebze, balık, meyve, salata ve bol su hamilelikte önerilen yiyecek ve içeceklerdir. Fakat fazla karbonhidrat barındırdığı için meyve alımında da aşırıya kaçmamak gerekiyor. Haftada 1 – 2 gün balık tüketimi gebelik için çok faydalıdır. Her gün 1 ya da iki ceviz tüketimi bebeğin beyin gelişimi için çok etkilidir. Gün içinde sık sık ve az az yemek yenmelidir.

Fazla şeker, pasta, tatlı, bisküvi, fast food, cips, çiğ köfte, çiğ et, diyet ürünler, pastörize olamayan süt ve gazlı içecekler önerilmeyen gruptandır.  Sigara, uyuşturucu ve alkol kesinlikle yasaklılar listesinde yer alır. Bu ürünler hem anne hem de bebek sağlığı açısından çok tehlikeli olur.

Gebelikte bol sıvı tüketimi çok önemlidir. Bu sıvı ihtiyacını ise sudan karşılamakta fayda vardır. 10 bardak su gebelik için bir gündeki ortalama sayıdır. Gazlı içecek tüketimi ise en aza indirgenmelidir.

Gebelik sırasında diyet yapılması önerilmez. Düzenli şekilde hamileliğin gerektirdiği gibi beslemekte fayda vardır. Gebelik öncesi mevcut olan fazla kilolar gebelik sırasında verilmemelidir. Çok fazla kilo almadan ancak gereken düzene uyulmalıdır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir