Karpal Tünel Sendromu Nedenleri ve Tedavileri

Published by: 0

karpal tünel sendromu, karpal tünel sendromu nedir, karpal tünel sendromu tedavisi

Konservatif tedavi: Orta ila hafif ağrı ve uyuşukluk için konservatif tedavi denenebilir. Ağrı kesici, etkili antienflamatuvar etki ve faydaları tartışılan B6 vitamini başta olmak üzere B kompleks vitaminleri sağlamak için gece kolun yüksek bir noktaya yerleştirilerek kolun dinlendirilmesi faydalıdır. Ellerinde ve kollarında ağrı nedeniyle bileklerini sıkıca kavrayan kişiler, farkında olmadan sinire daha fazla baskı uygulayarak hastalığın daha hızlı ilerlemesine katkıda bulunurlar. Böylelikle kas erimesi daha kısa sürede gerçekleşir. Ağrı geceleri daha da kötüleşir. Orta şiddette hastalarda lokal steroid enjeksiyonları tarif edilmiştir. Bu yöntem ağrının giderilmesinde oldukça etkilidir. Ancak sinir üzerindeki baskı devam ettikçe sinire verilen hasar gün geçtikçe artmaktadır. Dolayısıyla bu tedavi yanıltıcı olabilir.karpal tünel sendromu, karpal tünel sendromu nedir, karpal tünel sendromu tedavisi

Cerrahi tedavi: Daha fazla vakit geçirmeden yani sinir hasarı kötüleşmeden şikayetleri ilaçla düzelmeyen hastalarda cerrahi tedavi düşünülmelidir. Ameliyatla sinir üzerindeki baskı azaldığında, sinir hasarı daha fazla ilerlemeden durur ve sinir fonksiyonunda önemli bir iyileşme hızla gözlenir.

İyileşme Zamanı

Hastanın ameliyat için uzun süreli hastanede kalması gerekmez. Hastalar ameliyattan 10 gün 3 hafta sonra normal hayatlarına dönebilirler. Hastalıktan tam iyileşme, sinir hasarının derecesine bağlı olarak 6 ay ile 2 yıl arasında değişmektedir.

Gençler ve Çocuklar Risk Altında

Son yıllarda hayatımızda önemli bir yer tutan akıllı telefonların aşırı kullanımı, özellikle genç nüfusta medyan sinir sistemi rahatsızlıklarına neden oluyor. Yurtdışında 102 öğrenci üzerinde 2015 yılında yapılan bir bilimsel araştırma, akıllı telefonları aşırı kullanan öğrencilerin medyan sinirde, kavrama gücünde zayıflık ve el işlevinde önemli artışlar yaşadıklarını ortaya koydu. Akıllı telefonlar, son 10 yılda hayatımıza giren teknolojik bir gelişmedir. Bu yönde pek çok çalışma devam ediyor. Yıllar geçtikçe bunun sonuçlarını daha detaylı analiz etme fırsatımız olacak. Ancak özellikle gençler ve çocuklar için akıllı telefon kullanım süresinin sınırlandırılmasının olası sorunların önlenmesinde büyük bir başlangıç olabileceğini söyleyebiliriz.

3 Adımda Ellerinizi Rahatlatın

Bilgisayarınızı veya telefonunuzu yoğun bir şekilde kullandıktan sonra, elinizi gevşetmek ve karpal tünel sendromunu önlemek için bazı el ergonomisi egzersizleri yapabilirsiniz.

Önce bileklerinizle 1 dakika yavaş daireler çizin, ardından parmaklarınızı kapatıp yumruk yapın.

Elinizi yumruk şeklinde tutarak bileğinizi bükün ve 5 saniye bekleyin, ardından normale dönün ve parmaklarınızı açın.

Sağ baş parmağınızı sol baş parmağınızla geri çekin. Diğer elinizle tekrarlayın.

Bu egzersizleri günde 3 defa 5 dakika yapmak, akıllı cihazların yoğun kullanımından doğabilecek sorunların önlenmesine yardımcı olacaktır.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir