Katarakt Ameliyatı Yeni Teknolojiler Sayesinde Artık Çok Daha Kolay

Published by: 0

katarakt ameliyatı, katarakt tedavisi, katarakt tedavisi yapımı

Görme kaybının başlıca nedenlerinden biri olan katarakt, ilaç veya gözlükle tedavi edilemez. Katarakt ile ilerlemesini durdurmak için etkili bir yöntem olmadığında, cerrahi tek tedavi seçeneğidir.

Göz içindeki merceğin saydamlığını kaybedip bulanıklaşması sonucunda ortaya çıkan ve bunun sonucunda görüşü bozarak görme kalitesini bozan, bulanık ve çift görme ile ortaya çıkan katarakt. Gelişim süreci yavaş olduğu için bazı hastalar görme bozukluğunu çok geç fark eder. Katarakt tüm yaş gruplarını etkilemekle birlikte özellikle 50 yaşından sonra daha sık görülmektedir. Şeker hastalığı, uzun süreli kortizon kullanımı, göz travması gibi durumlarda katarakt daha erken gelişebilir. Yaşam kalitesini düşüren bu durumun tek tedavisi cerrahidir.Hastanın görme keskinliğindeki azalma günlük ya da iş yaşamında sorunlara neden oluyorsa ameliyat olma zamanı gelmiştir.katarakt ameliyatı, katarakt tedavisi, katarakt tedavisi yapımı

Katarakt cerrahisinde kullanılan cihazlar ve teknolojiler çok önemlidir.

Cerrahın deneyimi, tasarımı, teknolojisi ve lens kalitesi, katarakt cerrahisinin başarısı için kritiktir. Ameliyattan önce hastaların kapsamlı bir göz muayenesi ve son teknolojik cihazlar kullanılarak yapılan tetkikler yardımıyla değerlendirilmesi çok önemlidir. Kornea, optik sinir ve retina yapıları dikkatlice incelenmeli ve kuru göz sendromu, glokom ve makula dejenerasyonu ile ilişkili mevcut durumlar dikkate alınmalıdır. Katarakt ameliyatı damla anestezisi altında en son teknolojik cihaz ve yöntemler kullanılarak fakoemülsifikasyon yöntemi kullanılarak yapılmalı ve bu operasyonlar sırasında tek kullanımlık malzemeler ve en kaliteli lensler kullanılmalıdır.

Göz içi lens seçimi önemlidir

Katarakt ameliyatında tahrip olan mercek çıkarılır ve görüş sağlamak için yapay bir mercek yerleştirilir. Lens seçimi gözün uygunluğuna, hastanın yaşam tarzına, mesleğine, istek ve ihtiyaçlarına göre yapılmalıdır.

– Tek odaklı gözlük camları: Bunlar net uzak görüş sağlar, ancak hastanın yakını görebilmesi için yakın mesafe gözlüğü kullanması gerekir. Astigmatı olan kişilerde gözlük ve kontakt lens ile astigmat düzeltmesi yapıldığı gibi katarakt ameliyatı sırasında astigmatı düzelten torik göz içi lensleri ile bu düzeltme yapılmalıdır.

– Trifokal (trifokal) lensler: Bu lens sayesinde hastalar yakın ve uzağı çok daha rahat görebilir ve bu hastalarda gözlük ihtiyacı azalır. Günümüzde dijital ekranların yaygınlaşması nedeniyle orta mesafeli görüş çok önemlidir. Trifokal lenslerin astigmatı olan hastalar için trifokal toryum (mesafe, orta, yakın düzeltme ve astigmatizma düzeltme) adı verilen bir seçenek de mevcuttur. Orta mesafeleri yoğun kullanan hastalar için EDOF (Genişletilmiş Odak) adı verilen göz içi lens seçenekleri de bulunmaktadır.

Lazer teknolojisi hem hastaya hem de cerraha fayda sağlar.

Katarakt tedavisinde son aşama olan femtosaniye lazer teknolojisi hem hastaya hem de cerraha önemli faydalar sunmaktadır. Çoğu hastada gözde robotik cerrahi teknik olarak tanımlanan en son femtosaniye lazer katarakt cerrahisini kullanıyoruz. Bu yöntemde operasyonun önemli aşamaları bıçak kullanılmadan ve daha güvenli bir şekilde gerçekleştirilir. Özellikle premium göz içi lens kullanmayı planladığımız hastalarda bu yöntemi tercih ediyoruz. Femtolazer ile katarakt ameliyatı ile özellikle ileri kataraktı olan hastalarda kornea endotel hücrelerinin kaybı daha düşük seviyelere indirilebilir ve bu sayede ameliyat sonrası görme kalitesinin ömrü uzatılabilir.

Dijital navigasyon sistemi katarakt ameliyatının zorluğunu ortadan kaldırıyor

Dijital navigasyon sistemi, cerrahların en karmaşık ve önemli katarakt ameliyatlarını daha iyi planlamasını ve gerçekleştirmesini sağlar. Eskiden hastanın gözünde yapılması gereken kornea ve lens kesileri, katarakt ameliyatı sırasında cerrah tarafından manuel olarak belirlenirken, artık dijital navigasyon yöntemi ile tam olması gerektiği yerde yapılıyor. Bu teknoloji, lensin doğru yere yerleştirilmesine, astigmatizmanın kontrol altına alınmasına ve daha yüksek kalitede görme elde edilmesine yardımcı olur. Sonuç olarak katarakt hastalarında görsel sonuçların çok daha iyi olduğunu görüyoruz.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir