Melatonin seviyenizi nasıl artırabilirsiniz?

Published by: 0

melatonin seviyesi yükseltme, melatonin nasıl artar, melatonin seviyesini arttırma yolları

Vücutta sentezlenen melatonin birikmeden doğrudan kan dolaşımına girer ve yaklaşık 40 dakikalık yarılanma ömrüne sahiptir. Melatonin karaciğerde metabolize olur ve daha sonra idrarla atılır.

Ortalama olarak, kan dolaşımındaki en yüksek melatonin seviyeleri sabah 2 ile 4 arasındadır. Melatonin seviyeleri kadınlarda erkeklerden daha yüksektir. Bir kadının vücudunda doğal olarak üretilen melatonin düzeyinin en yüksek olduğu dönem hamilelik dönemidir. Rahimdeki bebekler, annenin kanındaki melatonin hormonunu plasenta yoluyla alabilirler. Bu, bebeğin doğum sonrası yaşamda gündüz ve gece kavramlarını anlamasını sağlar. Bebeklerde melatonin salgılanması doğumdan sonraki üçüncü ayda kendiliğinden başlar.melatonin seviyesi yükseltme, melatonin nasıl artar, melatonin seviyesini arttırma yolları

Yaşlılıkta melatonin hormonu seviyesi gençlere göre% 20 daha düşüktür. Bu durumun nedeni, epifiz bezinde kireçlenmeye bağlı olarak ışık algısında bozuklukların gelişmesi veya görme problemleri gibi nedenlerle suçlanmaktadır. Aynı zamanda tütün kullanımı veya aşırı ve düzenli alkol tüketimi gibi kötü alışkanlıklar da düşük melatonin seviyelerine neden olabilir.

Melatonin takviyeleri kullanırken, düşük dozlu yiyeceklere öncelik verilmesi önerilir. Örneğin, önerilen başlangıç   miktarı ve kullanım süresi, yatmadan yaklaşık yarım saat önce 0,5 veya 1 miligram melatonin takviyesidir. Yüksek doz melatonin kullanımıyla uykuya dalma süresinin kademeli olarak kısaltılacağı fikri yanlıştır ve hedeflenen melatonin miktarı, uyku problemlerini tedavi etmek için melatonin takviyelerinin kullanımını etkileyebilecek en küçük doz olarak tanımlanmalıdır.

Uyku üzerindeki etkilerinden dolayı kullanılacak melatonin hormonu için tipik doz aralığı 1 ila 10 miligramdır. En uygun dozun hangi dozun kullanılacağı konusunda henüz bir fikir birliği yoktur. Melatonin takviyeli ürünler firmadan firmaya farklılık gösterebileceğinden üzerlerindeki uyarılar okunmalı ve kullanmadan önce aile hekiminizden veya diğer uzmanlardan detaylı bilgi almanız önemlidir. Emziren anneler, özellikle melatoninin anne sütünden bebeğine geçme potansiyeli nedeniyle, bu takviyelerin kullanılıp kullanılmayacağının farkında olmalıdır.

Vücuttaki melatonin hormonu miktarını bazı doğal yollarla artırmak mümkün olabilir. Akıllı telefon, tablet ve TV gibi yapay ışık kaynaklarından yatmadan birkaç saat önce kaçınmak, gündüz güneş ışığından en iyi şekilde yararlanmak veya günlük yaşamın stresini en iyi şekilde yönetmek, doğal olarak melatonin düzeylerini artırmak için yapılabilecek uygulamalar arasında yer alıyor.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir