Boyun ağrısı görülme sıklığı yaşla birlikte artar.
Fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı prof. Dr. Semih Aki, “Meydana gelen değişiklikler sinirler üzerinde baskıya neden olur, omuriliğin içinden geçtiği kanalı veya sinirlerin omurlar arasından geçtiği kanalları daraltır. Bu baskı boyun ve kollarda ağrı ve uyuşukluğa neden olur. “Şikayetler sıklıkla 40-50 yaşları arasında ortaya çıksa da insidansın yaşla birlikte arttığı söylenebilir” dedi.
Egzersiz kişisel olmalı
Günlük egzersizin boyun ağrısını hafifletmek için çok faydalı olduğunu belirten prof. Dr. Semih Aki, “Ancak egzersiz planı yapmadan önce ağrının sebebinin net olarak tespit edilmesi gerekiyor. Bu aşamada, kişiselleştirilmiş bir egzersiz planı oluşturmak en iyisidir. Bu nedenle fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanlarından ve fizyoterapistlerden destek alınmalıdır. “
Tüm keyifli egzersizler boyun ağrısına faydalıdır
Doktorların kendilerini boyun ağrılarından korumak ve akut bir dönemden sonra tekrar hastalanmamak için yüzmeyi tavsiye ettiklerini belirten prof. Dr. Semih Aki, “Öte yandan araştırmalar gösteriyor ki insanların yapmaktan zevk aldıkları her türlü egzersiz, boyun ağrısı da dahil olmak üzere tüm ağrıları önlemede etkili.”
Monoton Çalışma Hayatı Boyun Artritine Neden Olur?
Boyun ağrısı çeken kişinin ateş, terleme, halsizlik, kilo kaybı gibi şikayetleri varsa, ağrı kollara veya bacaklara kadar uzanıyorsa, kollarda ve bacaklarda güçsüzlük varsa, idrar veya bağırsak hareketleri idrar kaçırmaya neden oluyorsa, Öksürme ve hapşırma ile kuvvet ağrısı artar, fizyoterapi mutlaka gereklidir, bir rehabilitasyon uzmanı ve bir fizyoterapi ve rehabilitasyon uzmanı görmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Semih Aki, “Yaşlı hastalarda, fiziksel olarak zorlu işlerde çalışanlarda, uzun süredir aynı pozisyonda çalışanlarda, kendilerinden memnun olmayanlarda boyun kireçlenmesi riski yüksektir. tekdüze çalışma hayatı olanlar, aşırı kilolu, şiddetli omurga eğriliği olan kişiler (skolyoz).
Prof. Dr. Semih Aki, boyun ağrısından kaçınmasını, ağırlık kaldırmaktan kaçınmasını, bilgisayarla çalışırken boynun doğal pozisyonunu ayarlamasını, çok yüksek veya alçak yastıklardan kaçınmasını ve sık telefon görüşmeleri için kulaklık tarzı ahizeleri tercih etmesini tavsiye etti. …
Boyun ağrısını önlemek için
OFİSTE
Sırtınızı koltuğa koyun.
Belinizi ve sırtınızı uygun bir koltuk veya yastıkla destekleyin.
- Bilgisayar ekranının tam önünüzde olduğundan emin olun.
- Bilgisayarın ortasını daima göz hizasında tutun. Bir dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, bir bilgisayar amplifikatörü kullanın veya dizüstü bilgisayarı bir ara kablo kullanarak masa üzerindeki sabit bir ekrana aktarın.
Sürekli ekran önünde çalışmak yerine ara sıra ara verin. Molalarda koltuktan kalkın ve gerekirse boyun ve sırt egzersizleri yapın.
Rüyada
Uyurken boynunuzun olabildiğince normal olduğundan emin olun.
Yan uykuda kulak ile omuz arasındaki mesafeyi dolduran kalınlıkta bir yastık, boynu normal pozisyona olabildiğince yaklaştıran yastıktır. Bu kalınlıktaki bir yastık, sırtüstü yatarken bile boynun geriye eğilip öne doğru eğilmesine izin vermez, ayrıca boyun için en iyi desteği sağlar.