Parkinson hastalığının öncelikli tedavisi ilaç tedavisidir. İlaç beyindeki dopamin üretimindeki boşluğu kapatır. İlaçlar mevcut şikayetleri azaltabilirken, hastalığın ilerlemesini engelleyemezler. Bu nedenle, şu anda Parkinson hastalığı için kesin bir tedavi yoktur.
Tedavide hastanın yaşı, semptomları ve hastalığın evresine göre tedavi yöntemi belirlenir.
İlaç tedavisi ile şikayetler ortadan kalkar ve hastalığın ilerlemesi yavaşlar. Ancak hastalık devam ediyorsa veya ilaç kullanımına bağlı yan etkiler varsa; Cerrahi tedaviler de kullanılabilir.
Cerrahi tedavi ile; İki seçenek vardır: beyin stimülasyonu (derin beyin stimülasyonu) ve beyin cerrahisi (ablasyon teknikleri).
Beyin pili yöntemi kullanılarak Parkinson hastalığının etkileri önemli ölçüde azaltılır ve hem günlük yaşamı hem de kişinin konforunu sınırlayan aktivitelerde iyileşme sağlanır.
Parkinson hastalığının tedavisinde beyin stimülasyon yöntemi
Bu yöntemde beynin belirli bölgelerine maksimum hassasiyette elektrotlar (elektronik çubuklar) yerleştirerek bozulan elektriksel aktiviteyi düzenlemeyi amaçlar.
Ameliyat öncesi hastanın mevcut şikayeti ve ek sorunlarına göre pilin yerleştirileceği hedef beyin bölgesi belirlenir.
Operasyon sırasında lokal anestezi altında kişinin kafasına bir çerçeve yerleştirilir ve beyin tomografisi ve MRI kombinasyonu kullanılarak hedefin koordinatları çok hassas bir şekilde belirlenir. Saç inceliğinde elektrotlar, beyin çekirdeği adı verilen nokta hedeflere yerleştirilir. Beynin en iyi etkinin görüldüğü bölgeye iki kalıcı elektrot yerleştirilir.
Ardından çerçeve çıkarılır, hasta uyutulur ve beyne yerleştirilen elektrotlar, kalp pilinde olduğu gibi köprücük kemiğinin altına jeneratör mekanizmalı bir uzatma kablosu ile cilt altına bağlanır.
Parkinson etkileri büyük ölçüde azalır
Ameliyattan sonra ilacın titreme, hareket yavaşlığı ve istemsiz kasılmalar gibi yan etkileri azalır. İnsanlar ayakkabı bağlamak, gömlek iliklemek, çay içmek gibi günlük ihtiyaçlarını karşılayabilirler.
Bazı insanlar yazma becerilerini de geliştirebilir. Bu sayede günlük yaşama katılan kişiler başkalarına bağımlılıktan kurtulur ve yaşam kaliteleri yükseltilebilir.
Egzersiz, Parkinson hastalığının tedavisinde ilaç kadar etkilidir.
Hastalığın önlenmesi şu anda mümkün değildir. Parkinson hastalığı ile mücadelede erken teşhis, uygun ilaçlarla doğru tedavi seçimi, fizik tedavi ve egzersiz çok önemlidir.
Egzersiz, yürüyüşünüzü, dengenizi ve duruşunuzu iyileştirebilir. Depresyon, burun tıkanıklığı, yorgunluk ve kabızlık gibi hastalığa karşı diğer psikolojik ve fizyolojik tepkiler de faydalıdır.