Şişmanlığın Çözüm Yolları

Published by: 0

şişmanlık tedavisi, şişmanlık nedenleri, şişmanlığı tedavi etme yolları

Şişmanlık, kişinin yaşına ve cinsiyetine göre belirlenen normal vücut ağırlığının standartların üstünde olmasıdır. Şişmanlık oluşumu vücudun ağırlığına göre sınıflandırılmaktadır. Ancak her zaman belirleyici olamaz. Özellikle erkeklerde kas kitlesinin ve vücut ağırlığının yüksek olması o kişinin şişman olduğu anlamına gelmez. Vücudun yağ oranında ölçülmesi gerekir. Yaşa göre belirtilen aralıkların üstünde Beden Kitlesi İndeksi değerine göre kilolu / şişman sınıfına geçildiğini göstermektedir.şişmanlık tedavisi, şişmanlık nedenleri, şişmanlığı tedavi etme yolları

 – BKİ =Vücut ağırlığı (kg) / (m)

 – Yaş BKİ olması gereken ağırlık

 19-24— 19-24

 25-34— 20-25

 35-44— 21-26

 45-54— 22-27

 55-64— 23-28

 65 yaş + 24-29

Beden kitle indeksi 30’un üstünde ise obezite (aşırı şişman) 40 ‘ın üstündeyse morbid obezite ( ölümcül şişmanlık)olarak adlandırılır. Şişmanlık hayatımızın herhangi bir döneminde karşılaşabileceğimiz bir sorundur. Şişmanlığın nedeni besin olarak alınan kalorinin üstüne olmasıdır.

 Şişmanlığın Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Şişmanlığın tedavisinde uygulanan yöntemler diyet tedavisi, ilaç tedavisi ve cerrahi girişimlerdir. Şişmanlık tedavileri ile birlikte davranış değişikliği tedavileri ve fiziksel aktivitenin artırılması amaçlanmaktadır. Şişmanlık söz konusu olduğunda cerrahi girişim en iyi sonuçtur.

 Şişmanlıkta Beslenme Tedavisin Amaçları Nelerdir?

 Kişinin gereksinimlerini yeterli bir şekilde karşılamak ve kişiye doğru beslenme alışkanlıkları kazandırmak. Şişmanlık tedavisi ile vücut ağırlığını en az düzeye indirmek. Vücudun ağırlığı istenilen düzeye geldiğinde kilo alımını engellemek ve kiloyu aynı düzeyde korumaktır. Şişmanlık tedavileri ile sık kullanılan bariatrik cerrahi ameliyatları uygulanmaktadır. Kalıcı kilo kontrolünde obezite cerrahisi, diyet yöntemiyle kilo veremeyen hastalar için uygulanıyor. Operasyon sonrası hastalar ikinci bir hayata yeniden merhaba diyor

 Diyetlerin Yan Etkileri Nelerdir?

 Baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk, bulantı, kus­ma, ishal, kabızlık, safra ve böbrek taşı, kalp ritminde bozukluk, tansiyon düşüklüğü, adet düzensizliği, kuru cilt, saç dökülmesi, saç incelmesi, uyu­şukluk, soğuğa karşı tahammülsüzlük, idrarda protein görülmesi. Şişmanlık oluşumu söz konusu olduğunda vücutta yağ oluşumuna zemin hazırlar. Fazla kilolar ileriki yaşlarda obezite ve şeker hastalığına neden olabiliyor. Yapılan bilinçsizce diyetler kiloda ani iniş çıkışlara sebep olur. Bu da sağlık açısından oldukça riskli bir durumdur.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir